Tłuszcze roślinne pozyskuje się przede wszystkim z nasion takich jak: rzepak, słonecznik, soja czy siemię lniane. Wytwarzamy z nich oleje, które w kuchni używamy zazwyczaj podczas procesu smażenia. Do wyboru mamy bardzo dużo różnych rodzajów olejów, ale czy jesteśmy do końca świadomi, jakie występują między nimi różnice? Czy olej ma korzystne właściwości?

Oleje roślinne do smażenia

Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki termicznej żywności. Nie jest to najzdrowszy sposób, ale  ze względów smakowych nie warto z niego rezygnować. Aby zminimalizować szkodliwe jego szkodliwe skutki, należy zastosować odpowiednie oleje BIO do smażenia. Powinien on być odporny na wysoką temperaturę a przy okazji zawierać dużo kwasów omega-3. W porównaniu z produktami pochodzenia zwierzęcego oleje roślinne obniżają  stężenie cholesterolu we krwi, przez co zapobiegają  miażdżycy i pozwala obniżyć ryzyko chorób układu krążenia. Oleje roślinne zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które chronią przed  nowotworami. Świeżo wytłoczony jest też dobrym źródłem kwasu alfa-linolenowego oraz witaminy E, która zaliczana jest do skutecznych antyoksydantów chroniących organizm od wolnych rodników.

Oleje BIO w sklepie ze zdrową zywnością

Poza najpopularniejszymi olejami rzepakowymi i słonecznikowymi znajdziemy bardzo wiele innych ciekawych propozycji. Praktycznie każda roślina zawiera tłuszcze, dlatego w produkcji oleju nie musimy ograniczać się do tych dwóch roślin. W naszym sklepie ekologicznym znajdziemy oleje takie jak: olej lniany, oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich, olej z pestek dyni, olej arganowy, olej z konopi czy bardzo ostatnio popularny olej kokosowy. Wszystkie oleje mają gwarancję i certyfikaty najwyższej jakości. Produkowane są z roślin ekologicznie uprawianych i w pełni naturalnych. Każdy z nich posiada indywidualne wartości odżywcze, dlatego zapraszamy na naszą stronę po więcej informacji – Bio-sklep24.